This text is replaced by the Flash movie.

Gostilna TURK
Hotedršica 28
1372 Hotedršica
Tel.: 01/755-91-23
GSM: 041/891-710

e-naslov: info@goturk.si

Delovni čas


smallmap.jpg
Zemljevid


Vnesite vašo telefonsko številko in mi bomo poklicali vas:


 


08.01.09 - DOBRODELNOST!

Dobrodelnost!

V letu 2008 smo se odločili da name... >>>

18.11.08 - VESELI DECEMBER

Spoštovani!

Leto je naokoli in tako prihaja čas prednovoletnih zabav.Za vse dodat... >>>

Starejše novice
> DOPUST
> GASILSKA VESELICA
> 37. TEK PRIJATELJSTVA-HOTEDRŠICA 2008
> JUHA ZA EN` EURO
> SREČNO 2008
> VESELI DECEMBER V HOTEDRŠICI
> PREDNOVOLETNE ZABAVE
> ZLATA PLAKETA ZA KAKOVOST
> NOVO, NOVO,...
> FILMSKI VEČER
> Kadilski zakon
> Novica 2
> Novica 1

 Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov 
Popolna prepoved kajenja v vseh zaprtih delovnih in javnih prostorih
Julij, 2007  
 
Novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (v javnosti znana tudi kot protikadilski zakon) je bila po skoraj letu in pol od prve zasnove, usklajevanja, javne razprave ter številnih polemik v strokovnih in laičnih krogih dokaj gladko sprejeta v državnem zboru.


Zakon je bil namreč 22. junija sprejet s 45 glasovi za in 13 proti, po predvideni proceduri od objave v Uradnem listu pa bo skoraj verjetno začel veljati od avgusta naprej. Zakon uvaja popolno prepoved kajenja v vseh zaprtih delovnih in javnih prostorih; izjem, ki jih je dopuščal do sedaj veljavni zakon, ne bo več.

Pravzaprav izjeme so, vendar zelo marginalne; zakon (še) dopušča kajenje le v prostorih nastanitvenih obratov in drugih ponudnikov prenočitev, v domovih za ostarele in v zaporih, psihiatričnih bolnišnicah ter v prostorih, namenjenih izključno kajenju, tako imenovanih kadilnicah. Te pa so po zakonu zaprt prostor, ki je fizično ločen od drugih zaprtih prostorov in ga lahko lastnik, najemnik ali upravitelj javnih in delovnih prostorov določi in posebej uredi izključno za kajenje. V njih ne bo dovoljeno jesti in piti, obsegale pa bodo lahko največ 20 odstotkov skupne površine zaprtega javnega ali delovnega prostora. Kadilnice bodo morale biti urejene tako, da iz njih ne bo mogoč pretok s tobačnim dimom onesnaženega zraka v drug prostor in iz njih ne bo dovoljen prehod v druge prostore. Kadilnice seveda ne bodo dovoljene v zdravstvenih in vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Dostop do tobačnih izdelkov je po novem omejen osebam, mlajšim od 18 let, prodajalec tobačnih izdelkov pa bo lahko od kupca zahteval, da z osebnim dokumentom dokaže svojo starost. Pristojne inšpekcijske službe za opravljanje nadzora nad izvajanjem zakona so zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za delo in tržni inšpektorat.

Kako preprečiti nezakonito kajenje?

V razpravi o protikadilskem zakonu v državnem zboru je predstavnik ministrstva za zdravje med drugim pojasnjeval izjemno pereč problem, ki se je pojavil že v javni razpravi o zakonu. Gre namreč za vprašanje izvajanja zakona v zaprtih prostorih (posebej bo problematično v gostinskih lokalih vseh vrst in kategorij) takrat, ko nekdo kljub izrecni prepovedi v zaprtem prostoru kadi. Predstavnik je pojasnjeval, da bodo lastniki, najemniki ali upravitelji prostorov - to pa nikakor niso samo gostinski lokali, ampak tudi vsi drugi javni in delovni prostori - takšno spoštovanje prepovedi kajenja lahko zagotavljal na različne načine, in sicer s prijavo kršitve, zavrnitvijo strežbe, zahteve, da kršitelj zapusti zaprt prostor in podobno. Kazni so zelo visoke: od 800 do 4.000 evrov za samostojne podjetnike in od 2.000 do 33.000 evrov za pravne osebe ter 400 do 1.000 evrov za odgovorne pri pravnih osebah.

ZAKON ZAČNE VELJATI V NEDELJO 5.AVGUSTA 2007 OB 00.01 URI

 
 
 
 

Domov   ::   Kje smo   ::   Zgodovina   ::   Galerija    ::   Ponudba   ::   Novice   ::   Povezave
Inovativa.si © 2007Pravni poukVaša zasebnost
Etomite »

Goturk

« Error »

Etomite encountered the following error while attempting to parse the requested resource:
« Execution of a query to the database failed »
      SQL: INSERT INTO `goturk_goturk`.etomite_log_user_agents(id, data) VALUES('2270387926', 'http://commoncrawl.org/faq/')
      [Copy SQL to ClipBoard]
 
Parser timing
  MySQL: 0.0438 s s(11 Requests)
  PHP: 0.0095 s s 
  Total: 0.0533 s s